Monday 2 September 2013

Red Velvet with Cheese Frosting

In The Name of Allah The Most Gracious, The Most Merciful.

Yang tak pernah lupakan untuk beri kenikmatan hidup di bumiNya.

This Time to give some recipe the RED VELVET yang nyum-nyum sekali. Frst make it trus jadi. Thanks to Allah. Thanks juga to my sis yg cadang nk make this oseemm cake.

Here the RECIPEEE:

CREAM CHEESE FROSTING
Bahan2 :
500g cream cheese Tatura
125g Buttercup
1 ½ cwn gula castor
1 tsp vanilla essence
Beberapa sudu fresh milk

Cara membuatnya :
Pukul cream cheese dan butter sehingga creamy. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit.
Kalau terlalu kental masukkan sesudu fresh milk dan pukul.Masukkan vanilla essence
Kegebuan frosting bergantung kpd anda.Jika ingin lembut lagi, tambah sesudu fresh milk
Sehingga kegebuan frosting yang anda inginkan.

RED VELVET CAKE

Bahan A (bahan kering diayak , dicampur bersama):
250g tepung kek
2 sudu makan serbuk koko
1 tsp garam

Bahan B (disatukan dalam bekas berasingan):
240ml Buttermilk
2 sdu makan pwrna merah

**Jika tiada buttermilk, boleh bancuh sendiri , 1 cawan susu segar dengan 1 sudu makan cuka.
Biarkan selama 10 hingga 15 minit sebelum digunakan.**

Bahan C:
113g unsalted butter
160g gula castor
Sedikit esen vanilla
2 biji telur gred A
 
Bahan D:
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp cuka makan 

Cara2 membuat:


1. Panaskan oven pd suhu 175 degree Celcius.
2. Satukan bahan A dalam satu bekas.
3. Satukan bahan B dalam satu bekas berasingan.
4. Dalam bekas mixer, putarkan butter sehingga lembut atau creamy. Kemudian , masukkan gula castor dan putarkan sehingga sebati. Masukkan esen vanilla. Masukkan telur satu persatu. Putar sehingga kembang atau sebati.
5. Masukkan bahan2 A dan bahan2 B secara berselang seli ke dalam adunan bahan2 C. putar pada kelajuan sederhana.
6. Sediakan Loyang yang telah digris dengan butter.
7. *Part pling mencabar* satukan bahan2 D ke dalam satu mangkuk kecil. Kacau cepat2. Terus masukkan ke dalam adunan kek tadi. Kaup dengan spatula sehingga sebati dan terus masukkan ke dalam Loyang . masukkan dalam oven.





Here the cake!! Da siap pun. Cream cheese Tatura tue x perlu risau da check mg betol halalan toyyiba.
Bila da siap masuk dalam peti, makan pastue mmg enak.Bahan2 pon x ssh nk carik. Senang jep petik jari terus nmpak kt shopping mall.


Selamat mencuba & nikmati!!!


No comments:

Post a Comment

Part 3: Cambodia (Phnom Penh)

Salam 1 Malaysia. Oke berhabuk sudah blogku ini setelah berzaman tidak update. Kini ku berasa mahu menulis semule memandangkan ku suke m...